assalamualaikum

Wednesday, October 12, 2011

APAKAH TUJUAN KITA DI SINI?

Bismillahirrahmanirrahim,
Tertanya-tanya akan diri ini , what is the purpose of L I F E? Di lewat malam, keseorang sambil dengar lagu pengantin ( sebab dah termasuk dalam playlist, dgr je la) dan buat latihan math kejut, bila tengok ke arah dinding , ternampak  ayat

" What is the purpose of L I F E?" 

"MY LIFE?"

"YOUR LIFE?" 
.
.
.
.
.
.
.
“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia, melainkan supaya mereka menyembah-Ku. ( Az-Zariyat, 51: 56)

“Apakah manusia mengira, bahwa ia akan dibiarkan begitu saja (tanpa pertanggungan jawab)?”( Al-Qiyamah, 75: 36)

Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: ”Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah dimuka bumi”. Mereka berkata: ”Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) dibumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman: ”Sesungguhnya Aku mengetahui
apa yang tidak kamu ketahui
.”
(Al-Baqarah:30).

Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya
Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; diantara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.
(Ali Imran: 110).

Oleh itu ternyatalah apa tugas-tugas kita di muka bumi ini.

1. Beribadah menyembah Allah

2. Menjadi khalifah dimuka bumi 

3. Menyuruh pada yang makruf dan mencegah pada mungkar

Dan daripada tiga tugas umum ini terdapat tugas2 yang lebih detail untuk kita lakukan. Beribadah pada Allah pun sudah banyak cabangnya, terlalu banyak perkara yg boleh didefinisikan pada beribadah pada Allah.  Namun tak kesemuanya akan diketahui kita sekiranya kita tidak mencari ilmu Allah ( mencari ilmu yg baik2 pun ibadah juga :D ) . 


Allah s.w.t. telah melepaskan manusia di muka bumi yang terbentang luas ini supaya manusia itu mencari atau menerapkan sifat-sifat yang baik dan buruk menurut apa yang dianggap baik oleh manusia. Oleh sebab itulah manusia diberi kelebihan dari-Nya iaitu akal. Selain itu, otak yang diberikan Allah s.w.t. kepada manusia juga adalah kelengkapan yang utama sekali bagi manusia agar dapat menjadi khalifah Allah s.w.t. di muka bumi ini dengan bijaksana.

Dengan menggunakan otak (akal fikiran) juga kita perlu menyuruh pada yang makruf dan mencegah pada yang mungkar. Tugas ini nampak keberatan kerana tak semua orang berani menegur orang lain kerana merasakan diri kita masih lagi tidak sempurna, tapi sampai bila kita nak sempurna? 
Cara menegur juga punya pelbagai kaedah, jika tidak dengan  perkataan, apa kita kita guna perbuatan. Tunjukkan perbuatan yang baik-baik dihadapan mereka, insyaAllah mereka akan terdorong dengan perbuatan tersebut. Namun, saya juga kadang-kadang tewas dalam menyurh pada kebaikan dan mencegah yang mungkar ini kerana........ tidak yakin dengan diri sendiri.....

Namun sampai bila kita mahu begini, grab the chance before it went away... sebab.... nanti apa kita nak jawab dekat Allah s.w.t di akhirat nanti? Macam mana kalau kawan kita tuntut di akhirat nanti?

"Kenapa kau tidak menasihatkan aku untuk menjauh maksiat?"

"Kenapa kau tak nasihati aku untuk menutup aurat?"
 
"Kenapa kau tidak mengenalkan aku pada Islam?"

"Kenapa kau tidak membimbingku ke jalan Allah?"
okey, dah start risau kan? itu pun tak masuk dengan dosa-dosa kita lagi...... 

Oleh itu marilah kita renung-renungkan aktiviti kita di atas muka bumi ini.... muhasabah untuk diri yang penuh kelalaian.


m.a.f.a
wassalam 

1 comment:

  1. MashAllah, nice blog feel free to visit/comment/follow my blog, may Allaah reward you, Aameen. 'A King And A Fly' is my recent blogit..

    ReplyDelete